Home - / - Üroloji Bilgileri - / - Prostat ve Prostat İltihabı

Prostat ve Prostat İltihabı

Op. Dr. Mehmet Ali Hatay

Prostat organı meni geçişini sağladığı ve meni kıvamını sağladığı için önemli bir organdır. İdrar torbasının tabanında bulunur. Vücudun dış yüzeyinde ise penis kökü ile büyük tuvaleti deliğinin ön tarafında bulunur.
Meniye sperma denir. Sperm döllemeyi sağlayan ve testis tarafından üretilen bir hücredir.

Prostat iltihabı bu organın iltihabıdır. Bu dokunun mikrop veya başka bir sebeple iltihaplı doku haline dönmesidir.
Prostat iltihabının tedavisi mümkündür. Ama elbette bunun şartları vardır. Tedavi bir bütündür. Yani tedavi sadece ilaç, doktor seçimi değil hastanın morali, gayreti, inancı, stresi de önemlidir. İlaç kullanımı doktorun tedavisi altındadır. Mikrop varsa antibiyotik kullanılır.

Diğer ilaçlar, iltihap giderici ve vücut direncini artırıcı ilaçlardır. Prostat içine yapılan enjeksiyon ilaç ve antibiyotiklerinden bir çok hasta fayda görmektedir. Denemekte fayda vardır.
İlaç haricinde hastaya çok önemli iş düşüyor. Bir defa moral bozulmamalı, başına gelen bu hastalıkla nasıl mücadele ederim diye gayret etmeli. Hastalığı yeneceğim diye kendi kendine telkin yapmalıdır. Takıntı bu hastalığın baş düşmanıdır. Birçok hasta prostat hastalığından ziyade takıntıdan muzdariptir.

Ayrıca koruyucu ve kollayıcı tedbirlerinde alınması önemlidir. Mesela kabız kalmamak, günde 10 bardak su içmek, makat bölgesine sıcak uygulamak, sıcak su oturma seansları (Küvet) çok faydalıdır. Küçük bir kiremit parçasını makatla testis arasına koyup bu bölgeyi ısıtmak birçok hastaya çok iyi gelir.
Acı, baharatlı, kırmızıbiberi, karabiberi, turşu ve ekşi besinler, kola, meşrubat gibi tahriş edici içecekleri, sigara, esrar, uyuşturucu, içki ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanmaması lazım. Bunlar prostat iltihabı tedavisi, koruyucu ve kollayıcı tedavide çok, çok önemlidir.
Soğuk prostatın düşmanıdır. Soğuk yere oturmak, ayakları üşütmek, büyük tuvaletten sonra soğuk suyla yıkamak, prostat iltihabı şikayetlerini artırır. Bunlardan kaçınmak lazım. Zaten prostatı ısıtıcı sıcak tatbiki sebebi budur.
Doktor uygun görürse prostat masajları yapar. Haftada 1 masaj çok defa fayda verir. Düzenli ilişki veya manüel boşalmalar faydalıdır.

Prostat iltihabı hiçbir zaman hayat boyu devam etmez. En azından evlenince cinsel hayat düzene girince iyileşme ihtimali artar. Prostat iltihabı evlenmeye engel olmadığı gibi bilhassa tavsiye edilen bir şeydir.
Bunlara dikkat edin, çok rahatladığınız göreceksiniz. Hastalıkta zamanla geçecektir.

Tedavi:
Akut devrede yani prostat iltihabı ilk çıktığında yatak istirahat yapılmalıdır. Böylece ağı ve ateşle mücadele edilir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü fitiller faydalıdır. Bol su içilir. Günde 10 bardak su ihtiyacını karşılar.
Kabızlık var su giderilir. İdrar kültüründe mikrop varsa bu mikroba etkili antibiyotik verilir.
1-2 hafta geçince hastalık iyileşmezse kronik yani müzmin prostat iltihabı dediğimiz forma dönüşür. Hastaların asıl şikayet ettiği prostat iltihabı budur.
Kronik prostat iltihabı çok defa bir belirti vermez. Orta yaş, genç ve ergenlerde.
Belirtileri:
1- İdrar yapmada huzursuzluk, sık idrara çıkma, idrarda yanma, idrar kanaması şikayetleri olabilir. En önemli belirtisi akıntıdır. Sabahları ilk idrar yaptıktan sonra miktar olarak çok gelir. Rengi beyaz ve saydamdır. Yapışkan bir sıvıdır. Salyaya benzer. Zevk suyu dediğimiz meziye benzer.
2- Çabuk yorulma, uyku düzensizliği, konsantrasyon bozuklukları olabilir. Belin alt kısmında ağrı olur.
3- İsteksizlik olur. Sertleşme sorunları, erken boşalma gibi cinsel sorunlar olur.
Teşhis:
Gelen akıntının mikroskobik muayenesinde mikroplar ve iltihap hücreleri görülebilir.
Kan tahlilinde iltihap hücresi aranır. PSA (Prostat Spesifik Antijeni) bakılır. idrar tahlilleri yapılır.
Prostattik ultrason çekilir. Bu ultrasonun diğer ultrasondan farkı prop dediğimiz bir aparatı makattan içeri sokarak prostat ultrasonu çekilir.

Tedavi:
1- Kronik Prostatit te çok defa antibiyotik fayda vermez. Bunun yerine iltihap giderici haplar ve fitiller verilir.
2- Sinirleri yatıştırıcı, stres giderici ilaçlar ve vitaminler verilir.
3- İstirahat tavsiye edilir.
5- Sıcak su banyoları veya torbaların alt kısmına tatbik edilecek sıcak (Termofor) çok defa faydalıdır.
6- Haftada 2 defa doktorun yapacağı prostat mesajı hasta çok defa rahatlar.

Prostat iltihabının tedavisi mümkündür. Ama elbette bunun şartları var. Tedavi bir bütündür. Yani tedavi sadece ilaç, doktor seçimi değil hastanın morali, gayreti, inancı, stresi de önemlidir. İlaç kısmını doktor ayarlar İlaçlar mikrop varsa antibiyotik ve iltihap giderici ilaçlardır.

DİĞER YAZILARIMIZ

01 – Penis Boyu Neden Önemlidir?
01 – Penis Boyu Neden Önemlidir?
02 – Genelev Gerçeği
03 – Varikosel ve Tedavisi
04 – Masturbasyon Hakkında Öğrenmek İstedikleriniz.
05 – Erken Boşalma ve Tedavisi
06 – Sertleşme Sorunu ve Tedavisi
07 – Prostat İltihabı ve Tedavisi
08 – Porno ve Zararları
09 – Masturbasyon Perhizi Nedir? Nasıl Yapılır? Dr. Ali Hatay Perhiz Metodu.
10 – Böbrek ve Oruç
11 – Tıbbi ve Dini açıdan Sünnet olmak kitabın PDF Formatı  
12 – İdrar Damlaması Ve İstibra
13 – Gerdek Gecesi
14 – Sünnet
Ayıca şu adresten kitaplarıma ulaşabilirsiniz:  
https://www.dralihatay.com/kitaplarim.html
Daha Geniş Bilgi, hastalığınız hakkında bilgi alma ve soru sormak için:
Dr. Ali HATAY’in Hasta Odası Soru ve Cevap Panosunu kullanabilirsiniz.

About Dr. Ali Hatay

Doktor Mehmet Ali Hatay, Hatay'ın Altınözü ilçesinde dünyaya geldi. İlkokulu 3. sınıfa kadar aynı yerde okudu. 1963 Mersin Gazipaşa ilkokulundan mezun oldu. 1964 Mersin Atatürk Orta okuluna başladı ve 1968 Mersin Atatürk Ortaokulundan mezun oldu.. https://www.dralihatay.com/ozgecmis.html
Göster
Gizle