Tasarlayan ve Yazan: Emrah Kerim (ekerim@turk.net)

  
Merhabalar. Bu yazımda sizlere Nvidia'nın yeni sürücüleriyle ilgili ayarlar hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle şunu bilmenizi isterim. Bu yazı Geforce 4 MX serisinde hazırlanmıştır. O yüzden daha üst model kartlarda daha farklı seçenekler olabilir. Ama yine de ben genelleme yaparak, üst model ekran kartlarını da yazıma dahil edeceğim. Zaten ayarlar hakkında edineceğiniz bilgiler sayesinde ayar seviyesini ne derece üstte tutacağınızı bileceksiniz. Lâkin son model bir ekran kartı olan birisi, kaliteli bir görüntü için ayarların hepsini sonuna kadar neden açmasın ki. İşte bu yazımızda buna karar vereceğiz. Hadi başlayalım bakalım.
 





 

 
madde işareti

   GeForce4 MX 440(Bu Ekran Kartının Model Numarasıdır)

 

   Yukarıda da parantez içinde belirttiğim gibi bu kısmın ismi ekran kartı modelinin numarasını içerir. Yoksa ille de sizinde o kısımda GeForce4 MX 440 yazacak diye bir şey yok. Örneğin sizin ekran kartınız GeForce FX 5200 olsun. O zaman orda yazacak olan budur. Yani ekran kartınızın modelini buradan kolayca öğrenebilirsiniz. Başlıktan da anlayacağınız gibi burada bir takım versiyon numaraları ve ekran kartı hakkında bilgiler var. Üstteki resimde  bu kısmın içeriğini görebiliyoruz. İnternet ya da çeşitli yollarla temin ettiğimiz bu sürücünün olur ya yine de versiyon numarasını kontrol etmek isteyebiliriz. Bunun için "Driver Version Information" yani "Sürücü Versiyon Bilgileri" kısmına bakabilirsiniz. Burada bilmeniz gereken şu;   6.14.10.6117 numaralarının son hanesi bize sürücümüzün genel numarasını verir. O zaman altı çizili sayılar bize sürücümüzün 61.77 olduğunu gösterir. Birde belki ekran kartımızın BIOS sürümünü öğrenmek isteyebiliriz. Bunun içinde gösterişli şekilde duran Model Numarası'nın altındaki BIOS yazan kısma bakın. İşte oradaki numara. Ayrıca onların biraz daha altında "Adapter Information" kısmında ekran kartınızın takıldığı portu ve belleği hakkında bilgiler vardır. Bus kısmı ise takıldığı port seviyesini,  Memory kısmıda bellek miktarını verir. Günümüz ekran kartları en yaygın olarak AGP 8X portunu destekler. Bunun yanında yalnızca ekran kartınızın desteklemesi yetmiyor. Ayrıca anakartın üstündeki AGP yuvası da(portu da) 8X olmalı. Ve böylece sizde tam performans alasınız. Ama artık farklı bir port daha var.  Adı PCI Express. Yani PCI Express 16X. PCI Express 16X, AGP 8X'in 2 katı veri yoluna sahip.  Ama henüz yeni geliştiği için çok fazla yaygın değil. Neyse bunlar bir yana birde size "Nvidia on the Internet" yani "İnternet'te Nvidia" butonundan bahsedeyim. Bu butona tıkladığınızda size beş seçenek gelir. Bunlardan ilki yani "Driver Updates" internette kolayca yeni sürücü aramanıza yardımcı olur. Sizi ilgili siteye bağlar. Diğerleri de aynı işlevi görür. Mesela News kısmı sizi Nvidia'nın yeni gelişmeleriyle ilgili sayfaya bağlar. Ama size en fayda sağlayacak seçenek "Driver Updates" seçeneğidir.  Son olarak bu kısımda sisteminize yüklü olan DirectX'in sürüm numarasını bulabilirsiniz. Bunun için "DirectX Version" adlı  başlığa bakın.

                                                                              

madde işareti

   Screen Adjustment(Ekran Ayarı)

  

   Aslında bu kısım çok fazla işlevli değil. Bunun yanında monitörünüzün düğmeleriyle de bu ayarları yapabilirsiniz. Ama yine de böyle daha rahat olacak diyorsanız, ortadaki resmin yanlarındaki okçukların üzerini tıklayın. Tabii ki ekranı hangi tarafa kaydırmak istiyorsanız o okçuğa tıklayın. Eğer her şeyi eski haline geri getirmek istiyorsanız, "Restore Defaults" yani "Varsayılanları Geri Yükle" butonuna tıklayın. Bu butondan neredeyse değineceğimiz her bölümde var.  Ayrıca şunu da belirteyim: Ekranı bir tarafa kaydırmaya çalışırken bazen monitörünüz kararabilir. Bu kesinlikle monitörünüze bağlı geçici bir durumdur. Yani önemli değildir.

 

madde işareti

   Display Timing(Görüntü Zamanlama)

  

   Az önceki bölüm gibi bu ayarlarda monitörünüze bağlı ayarlar. Buna bağlı olarakta bazı eski monitörler bunları desteklemeyebilir. Şimdi aşağıda hepsinin açıklamasına yer vereceğim.

    Auto Detect: Bu kısım varsayılan ayarları içerir. Windows'a en uygun bilgileri doğrudan monitörünüzden alır.

    General Timing Formula(GTF):  Bu kısım ise en yeni standart monitörlerde kullanılabilir.

    Discrete Monitor Timing(DMT):  Eski bir monitör zamanlama standartıdır. Eğer ihtiyacınız varsa etkin yapabilirsiniz.

   Coordinated Video Timing Standart(CVT): Mart 2003 VESA Monitör Standartını destekler. Tüm zamanlamalar içerisinde en kaliteli CVT yüksek çözünürlüklerini gösterir.

    Fixed Aspect Ratio Timing: Görüntülenen resmi monitörünüzün oranına göre değil de mod oranına göre korumayı sağlar.

   Eğer hiçbiride size uygun gelmediyse bu kısmı Auto Detect olarak bırakın. Birde altta "Enable doublescan for lower resolution modes" adlı bir seçenek var. Bu seçenek en çok oyunlarda işe yarayacaktır. Tabii eğer oyunlarınızı düşük çözünürlükte oynuyorsanız.

madde işareti

   Performance & Quality Settings(Performans ve Kalite Ayarları)

  

   Bu seçenek oyun severlerin işini görecek bir seçenek. O yüzden dikkatli şekilde takip etmenizi tavsiye ediyorum. Nvidia 56.64 numaralı sürücülerinden bu yana yeni bir farklılaşma getirdi. Bunlarda işte bu kısımda göreceğimiz "Application Profils" yani "Uygulama Profilleri" kısmı. Uygulama denilen şeyler bir dizi oyun listesini kapsıyor. Görünüşe göre Nvidia bu listeyi 56.64'ten bu yana biraz artırmış. Bu arada şu an incelediğimiz sürücü 61.77. Neyse şimdi konuya dönelim. Öncelikle bu oyun listesinin tam olarak ne işe yaradığını söyleyelim. Bu listede yer alanlar genelde sorun çıkarmış oyunlar. Şimdi mesela Tomb Raider 6'yı oynamak istediniz. O zaman Tomb Raider 6'yı listeden seçin. Oyuna göre ayarlar uygulanmaya koyulacaktır. Yani aslında bu profiller, ayarları oyunlara en uygun şekilde sizin yerinize yapmaktadır. Ama yinede "Ben ayarları mı kendim yaparım"  diyorsanız, o zaman listenin en başındaki seçeneği yani "Global Driver Settings" ayarını seçin. Ve şimdi açıklayacağımız kısımlara göre işinizi görün. Hadi bakalım.

   Antialiasing Settings: OpenGL ve Direct3D uygulamalarında kullanılır. Genel olarak bu uygulamalarda nesneleri süzmeye yarar. Ve görüntünün kalitesini artırır. Günümüz oyunları en fazla 4X'e kadar desteklemesine rağmen ekran kartları ise 16X'e kadar bunları destekleyebilir. Unutulmamalıdır ki her bir kademe daha yükseltildiğinde ekran kartı performansı bir hayli düşecektir. Ama bunun yanında özellikle oyunlarda büyük kalite gösterecektir. Örneğin bazen oyunlarda görürüz. Bir objenin kenarı testere biçiminde olur. İşte bu uygulama başta bu tür iyileştirmelere yardımcı olmaktadır.

                        Off:  Bu ayar süzme işlemini kapatır. Uygulamalardan tam performans alınması sağlanır.

                        2X:  Bu ayar ise Süzmeyi etkinleştirir. Ve kalite ile performans dengede kalır.

                        2XQ(Quincunx):  Bu süzme şeklinde görüntü kalitesi düşüktür. Fakat 2X'den fazla 4X'e yakın bir performans vardır.

                        4X:  Bu ayar Yüksek İmaj Kalitesi içerdiğinden performans biraz düşüktür. Hatta bazen ekran kartının performansı yarıya düşer.

                        4XG(Guassian):  Bu süzme Yüksek Kaliteli İmaj sergileyebilir fakat buna hesaben performansta azalır.

                       4XS: Bu mod 4X'lerde en kaliteli görüntüyü sunar fakat aynı zamanda en düşük performansı sergiler. Bu ayar sadece Direct3D uygulamalarını etkiler.

                        6XS:  Bu mod 4XS'den daha kaliteli imaj sergiler. Sadece Direct3D uygulamaları içindir. 

                       8XS: Bu mod Direct3D uygulamalarında 6XS'den daha fazla ve OpenGL uygulamalarında ise 4X'ten daha fazla kaliteli İmaj sergiler.

                        16X:  Bir önceki modtan daha Yüksek İmaj Kalitesi sağlar.

   Evet... İşte gördüğünüz gibi bu ayarların genel amacı oyunlardaki grafiklerde süzme yöntemi ile kaliteyi artırmaktır. Bunları kapayarak, son zamanlarda yavaşlama yaşadığınız oyunlar da performansı artırabilirsiniz. Ama bu seferde kaliteden ödün vereceksiniz. Yok "Ben biraz kalite, birazda performans isterim" derseniz 2XQ  sizin işinizi görebilir. Ama son model bir ekran kartınız varsa bu seviyeyi biraz yükseltmekten bir zarar gelmez. Fark ettiyseniz kalite başlarda düşükken sonlara doğru artıyor. Buna zıt olarakta performans başlarda yüksekken sonlara doğru azalıyor.

    Anisotropic Filtering: Eşyönsüz Süzme olarakta bilinir. Yine görüntüde kalite arayışları için düşünülmüş bir teknolojidir. Aslında en iyi filtreleme türü desek daha iyi olur. Bu Süzme şeklinde diğerlerinde de olduğu gibi hesap süresi fazla olduğundan uygulamalar yavaşlayabilir. Yani bu süzmenin değerini çok yükseltirseniz oyunlarda düşük performanslarla karşılaşabilirsiniz. Bunu önlemek için ya seçeneği "OFF" yapın ya da "2X" seçeneğinde tutun. Böylece hem kalite hem de performans alabilirsiniz. Bu süzme yukarıdaki süzme gibi 16X'e kadar süzme modu içerir. En çok tercih edilenler ve de firmaların ekran kartlarına koyduğu sınırlama  2X, 4X, 8X ve 16X şeklinde yer alır.  

   Image Settings: Bu kısımda üç seçenek vardır. High Performance, Performance ve Image Quality. Bunlardan ilki seçildiğinde oyunlarda ve bazı uygulamalarda yüksek performans alınır. İkincisi ise hem kalite hem de performans isteyenler içindir. Üçüncüsü ise sadece kalite arayanlar içindir.

    Vertical Sync(Dikey Eş Zamanlama): Bu seçenek OpenGL  için  kullanılmaktadır. Üç seçeneğiniz vardır:

                        Always Off: Bu seçenek daima kapalı olmasını sağlar.

                        On by Defaults: Gereksiz uygulamalarda  devre dışıdır.

                        Off by Defaults: Gerekli uygulamalarda devreye girer.

    Force Mipmaps: Buda kesinlikle imaj kalitesi için şart. Ama şimdi bunu bir örnekle açıklamak istiyorum. Mesela siz bir oyun oynuyorsunuz. Oyunda taşlı bir zemine geldiniz. Örneğin bir sokak. Yolun sonuna doğru baktığınızda yerdeki taşlar perspektif kuralına göre küçülürler. Yakınınızdaki taşlar daha gerçekçi ve nettir. Ama sondaki taşlar ise küçüldüğünden taş mı yoksa sadece renkli bir kare mi belirsiz olur. Yani üzerindeki detaylar azalır. İşte bunun için bu teknik kullanılır. Yani perspektif açı yine korunur ama bu sefer iki uç noktada ki taşlarda hemen hemen aynı kalite de olur. Fazla detaylarına girmeden bu ayarların da üç tane olduğu söyleyebilirim. Bunlar; None(Hiçbiri), Bilinear(Performans ve kalite hususunda iyidir) ve Trilinear(Performans hususunda kötü ama kalitede de çok iyidir.)

     Extension Limit(Uzatma Sınırı): Uygulamalarda sürücünün tutarlılığını koruması için düşünülmüş.

    Hardware Acceleration: Bu seçeneği kullanamadığım için fazla detaya giremeyeceğim. Ama sanırım çift monitör çıkışlı ekran kartları için düşünülmüş. Eğer ekran kartınız desteklerse sanırım dört tane seçenek var. İşte o zaman onları görebilirsiniz. Bunlar sanırım Single-Display mode, nView  clone/span mode, Multi-Display  compatibility mode ve  Multi-Display performance mode.

   Galiba bu bölümdeki tüm ayarlara deyindik. Eğer ekran kartınız gelişmiş bir modelse farklı ayarlarda olabilir. Ama genel olarak bunlar sizi uygulamalarınızda yeteri kadar bilinçlendirir. Birde yine bu kısımda nerdeyse her seçeneğin üstünde yer alan sanki işaretlenmeyi bekleyen bir kutucuk var. "Application-Controlled". Bu seçenek işaretlenirse örneğin bir oyun 4X Antialiasing istiyorsa o kadarını alır. Yani siz işi uygulamaya bırakırsınız. Gerek gördüğünüzde bu seçeneği de etkin yapabilirsiniz. 

 

madde işareti

   More Direct3D(Daha Fazla Direct3D)

  

    Bu kısımda genel olarak Direct3D ile ilgili ayarlara yer verilmiş. İlk olarak "Advanced Direct3D Settings" yani "İleri Derece Direct3D Ayarlarını" ele alalım. Bu ayar başlığının altında  "Max frames to render ahead" seçeneği ön oluşturulacak kare sayısını belirler.  Belli bir sınırı olan bu kareler Vertical Sync kapalı ise GPU'da hazırlanmadan önce karelerin CPU'da hazırlananları için sınırlama koymanıza yarar. Şimdi bakın bu ayar ne de etkili oluyor. Bazen oyunlarda kullandığımız konsollar, mouse veya klavye  gibi donanımların yavaşladığına yani geç tepki verdiğine şahit olursunuz. İşte bu durumlarda bu ayarı aşağı çekin derim.  Bu arada Vertical Sync yukarıda ki bölümde incelediğimiz bir seçenek. (Oraya gitmek için Vertical Sync'nin üzerine tıklayabilirsiniz.)

    Bu başlık altında birde "Performance Graph"  yani "Performans Grafiği" adlı bölüm var. Burada  görünen üç seçenek var. İlki yani "Off" bu ayarı etkisiz kılar. İkincisi yani "Show Graph Only" yalnızca grafiği gösterir. Üçüncüsü ise hem grafiği hem de açıklamaları gösterir.

    Hemen alttaki kutucuk ise(Force textures to lowest MIP level) uygulamalarda eğer sınırlı doku bant genişliği veya filtrelemeler varsa,  kare  hızını artırmaya yarar. Bu ayar faydalı olabilir. Yine de sorun yaşamanız kaçınılmazdır.

  

    Performance Analysis başlığı altında ise "NULL Fixed Function" seçeneğinde, Nvidia GPU'yu, Sabit Fonksiyonlu Çiziciler için TEMEL Pixel Çiziciyi kullanmaya zorlar.  Uygulamalarda kare hızını çoğaltır. İkinci seçenek "NULL PS 1.x"  ise Nvidia GPU'yu,  PS 1.x Çizicileri için TEMEL Pixel Çiziciyi kullanmaya zorlar. Bu seçenek uygulamalarda kare hızını artırır. "NULL PS 2.x" ise Nvidia GPU'yu PS 2.x Çizicileri için TEMEL Pixel Çiziciyi kullanmaya zorlar. Bu seçenek uygulamalarda kare hızını artırır.

    

    Texel(Texture Elements) Origin başlığı altında bir kaydırma çubuğu var. Bunu kullanarak bakalım neler yapabileceğiz. Kaydırma çubuğunu kımıldattığınızda, donanımınızın doku öğeleri (Texel) için doku adreslemeyi tasarlar. Normal değerleri Direct3D kendine özgü belirler. Bazı yazılımlar Doku Öğelerinin Kaynağının tanımlanmasını beklerler. İmaj Kalitesi ve bunun gibi uygulamalar için Doku Öğeleri Kaynağının tekrar tanımlanması gerekir. Doku Öğesi Kaynağını(Texel Origin) kaydırma çubuğu sayesinde Sol Üst Köşe ile Merkezi arasında bir yere ayar edebilirsiniz.

   

    Bu kısımda söyleyeceklerim bu kadar. Tavsiyem şudur. Eğer oyunlarda mouse başta olmak üzere birçok oyun aygıtında "Geç Tepki Verme" sorunu yaşıyorsanız Kare Hızları'nı düşürmeniz gerekir. Bunu tekrarlamamın nedeni birçok kullanıcının bu yüzden şikayet etmeleridir. Bu şekilde altını da çizmiş oldum. Bu ayarı elbette ki "Max frames to render ahead" seçeneği ile yapabilirsiniz.

    

madde işareti

   Color Correction(Renk Düzeltme)

  

    Bu kısım isminden de anlaşıldığı gibi monitörümüzün renk ayarlarına değiniyor. Aslında her standart kullanıcı bu kısmı çok rahat anlayabilir. Ama yinede ben değinmeden geçemeyeceğim.  Öncelikle sağ tarafta dört tane kaydırma çubuğu görüyoruz. Bunlar; Digital Vibrance,  Brightness, Contrass, Gamma. Evet şimdi bunları kaydırın bakalım ekranda neler oluyor. Evet gördüğünüz gibi ekranın parlaklık ve renk kalitesi ayarları bu kısımda mevcut. Eğer son zamanlarda gözünüz çok yoruluyorsa bu kaydırma çubuklarıyla görüntüyü biraz karartın.  Emin olun bu işinizi görecektir. Şimdi hemen altta "Import" adlı bir buton var. Bu buton hazır Renk Profillerini açıp kullanmanızı sağlıyor. Yani az önce yaptığınız renk, parlaklık ayarlarının türlü türlü önceden yapılmış hâllerini buradan kullanabilirsiniz. Yani bunlar önceden hazırlanıp kaydedilmiş. "Ayarımı ben yaparım" diyenler bu butona hiç basmasınlar derim. Ha bu arada kendi profilinizi oluşturmak istiyorsanız  "Save As" butonuna basın ve sonra bir isim girerek kaydedin. "Apply Color Changes To" başlığı altında iki tane seçim kısmı var. İlkinde dört seçenek var. Bunlardan  "All" Renk ayarlarını her yerde aynı kılar. "Desktop"  ise sadece masaüstünde bu ayarları kullandırır. Overlay/VMR seçeneği renk ayarlarını sadece filmler için uygular. Full Screen Video" da sadece renk ayarlarını  tam ekran filmler için uygular.  İkinci seçimde ise renk kanalları vardır. Bunlar tabii ki ana renklerdir. Bunlardan birini seçtiğinizde örneğin "Red"(Kırmızı), yan taraftaki kaydırma çubukları artık kırmızı üzerine parlaklık vs. ayarları yapacaklardır.

madde işareti

   Overlay Controls(Yer Paylaşım Denetimleri)

 

   

    Bu kısımda izlediğimiz filmler için gerekli ayarlamalar yapabiliriz. İlk önce sol üst köşedeki etkileşimli resimden bahsedelim. Burada gördüğünüz gibi kenarlarda okçuklar var (Ortada da küçük bir buton var.). Bunlardan birini seçtiğimizi farz edelim. Daha sonra yandaki kaydırma çubuğunu "In" e doğru yaklaştıralım. Sonra bir film açıp bakalım. İlk resimde seçtiğiniz okçuk hangi taraf ise oraya ekran yakınlaşmış vaziyette olacaktır. Overlay Color Controls başlığı altında ise izlediğimiz filmle ilgili renk ayarları yapmamız mümkündür. Burada iki tane "Hue" ve "Saturation" adlı kaydırma çubuğu bulunur. Bunlar da değişik renk seçenekleridir. Biraz değişiklik yapıp filmler üzerinde ne gibi etkisi olduklarını görebilirsiniz. "Adjust Colors" butonu ise sizi bir üstte incelediğimiz kısma götürür. Bu sayede daha detaylı ayarlar yapasınız diye.

madde işareti

   Troubleshooting(Sorun Giderme)

  

    Bu kısım Nvidia araçlarını barındırır. Örneğin bu ayarları, buralara girmeden kolayca yapmak istiyorsanız "Display the NVIDIA Settings icon in the taskbar" seçeneğini işaretleyin. Böylece Görev çubuğunda yani saatin orda bir Nvidia ikonu çıkacaktır. Buna sağ tıkladığınızda bu ayarların aynısını orada da kolayca yapabileceksiniz. Zaten sürücüyü ilk yüklediğinizde o ikonun orada olması gerekir. Aynı şekilde işareti kaldırdığınızda bu işlemi sona erdirirsiniz.

    Alttaki seçenek yani "My connected TV is not being detected" ayarı ekran kartında TV çıkışı olan (TV-Out) ve de bağlantıyla ilgili sorunlar yaşayan kullanıcılar için idealdir. Bunu seçtiğinizde bilgisayarı sizden yeniden başlatmanız istenecektir. Bir diğer önemli nokta ise bazı TV'ler ekran kartından gelen sinyalleri algılayamadıkları için bu gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu seçenek yerinde bir seçenektir.

madde işareti

   NV Rotate(Ekran Yönlendirmesi)

   

    Bu bölüm biraz eğlenceli gibi. Şimdi dört tane seçeneğimiz olduğunu göreceksiniz. Landspace "0" değerinde, Portrait "90", Inverted    Landspace "180 ",  Inverted Portrait "270" değerinde. Landspace(90)'i seçip  "Apply" yani  "Uygula" butonuna basın. Ne o yoksa mouse'u kullanmak hiç bu kadar zor olmamış mıydı? Gerçekten zorlananlar korkmasınlar. 15 sn içinde bir şey yapmazsanız her şey eski hâline gelecektir. Evet gördüğünüz gibi ekranı bu ayarlarla alt-üst edebiliriz. Sizin için çok fazla kullanışlı olmasa da yine yeri geldiğinde lazım olabilirler.

madde işareti

   Refresh Rate Overrides(Yenileme Hızlarını Geçersiz Kılma)

   

    Bu kısımda her bir ekran çözünürlüğü için ve her bir renk kalitesi için tazeleme hızını ayarlayabiliriz. İstersek bunu "Applications control refresh rate" seçeneği ile uygulamalara bırakabiliriz. Yani otomatikleştiririz. Ama kendimiz el ile ayarlamak istiyorsak "Override refresh rate" seçeneğini seçmeliyiz. Burada "Default" yazan yere tıkladığımızda  başka seçeneklerinde çıktığını görebiliriz. Bunlar Tazeleme Hızlarıdır. Birimleri Hz'dir. Çözünürlüğe göre bu değerler fark gösterir. İnsan gözü 60 Hz'den aşağı olan titreşimleri algılayabilir. Monitörünüz sürekli titriyorsa bundan kaynaklanıyordur. Çünkü Tazeleme Hızı dediğimiz olay monitörün yaptığı bir iştir. Bazen  bu hızı çok fazla yükselttiğimizde monitörümüz açılmaz. Hemen endişeye kapılıp bilgisayarımızı resetlemememiz gerekir. Lâkin monitörlerle ilgili birçok ayar 15 sn süreyle denemeye alınır. Kullanıcı bu ayarları bu süre zarfında kabul etmezse her şey eski hâline döner. Öncelikle şunu söyleyeyim: Çözünürlük arttıkça Tazeleme Hız'ının az olması gerekir. Çünkü monitörünüz bunu kaldırmayabilir. Daha düşük çözünürlüklerde bu hız tam aksi artabilir. Yine de şiddetle tavsiye ediyorum, bilmediğiniz ayarları karıştırmayın derim. Monitörünüzün bozulma riski fazladır. Bazen 15 sn test etme olayı da bu durumlarda çaresiz kalabilir. Ben uyarımı yaptım ve yazımdan dolayı bu konuda sorun yaşayanlar için sorumluluk kabul etmeyeceğim. Çünkü piyasada çok adi monitörler var. Sağı solu belli olmayan monitörler. Ama standart bir 15" monitör 1024x768'lik bir çözünürlükte 75-85 Hz'i rahatça kaldırabilir. Daha kaliteli monitörler 100 Hz'i de göğüslerler.

madde işareti

   Change Resolutions(Çözünürlükleri Değiştir)

   

     Burada yukarıdaki gibi ekran çözünürlüğü ve tazeleme hızları ile ilgili ayarlamalar yapacağız.

    Öncelikle Screen Resolution kısmında çözünürlük ayarlarını yapmakla işe başlayalım. Bunu her kullanıcının bildiğini sanıyorum. Kaydırma çubuğunu hareket ettirin ve "Uygula" butonuna tıklayın. Değişiklikleri gözleyin. Sorun çıkarsa 15 sn bekleyin.

    Color Quality başlığı altında masaüstü renk derinliğini belirleyebilirsiniz. 8 bit, 16 bit ve 32 bit olarak seçenekler vardır. Bunları ayrı ayrı deneyerek renk kalitesini fark edebilirsiniz. Tabii ki en iyisi 32 bit.

    Monitor Settings'te ise Tazeleme Hızı ayarlarını bulabilirsiniz. Dikkatli olmanız gerektiğini yine vurguluyorum. Altta bir kutucuk var. "Hide modes that this monitor cannot support". Bunu işaretlediğinizde monitörünüzün desteklemediği Tazeleme değerleri kaybolur. Bu işinize yarayabilir.

    Custom Resolutions and Refresh Rates kısmı da yine monitörünüze adanmıştır. Hele hele "Advanced Timing" butonuna bir tıklayın bakalım. Evet önünüze bir anlaşma metni geldi değil mi? "I Accept" yapın ve çıkan pencereyi inceleyin. Açıkçası burayı bilinçli kullanıcılara tavsiye ediyorum. Yani bilmeyenler hiç karıştırmasın. Yine de bilmek isteyenler için burası monitörünüzün yatay-dikey genişlikleri, belli çözünürlük oranları ve yatay dikey tazeleme hızları gibi karışık ayarlar içeriyor. İlgili olanlar ve kullanmayı bilenler bakabilirler. Ama normal bir kullanıcının bunlarla uğraşmaması gerektiğini savunuyorum.

   

madde işareti

   Desktop Management(Masaüstü Yönetimi)  

    Bu kısmın üzerinde durmayacağım. Tek bilmenizi istediğim bu kısmın masaüstü yönetimi için biçilmiş kaftan sayılabileceği. Her türlü seçeneği bulabilirsiniz. Zoom ayarları, fare ayarları, profiller, çift monitör desteği, Internet Explorer'a Popup özelliği, birden fazla masaüstü kullanma olanağı,  pencerelerin üst kısmına Nvidia ayarları için kısa yollar ekleme olanağı, pencerelere transparan efekti ekleme olanağı, klavyeden kısa yollar atama ve renkler için çeşitli araçlar.

              

 Yazımı tamamlarken  son olarak bunun hepinize fayda sağlamasını diliyorum. Bu şekilde daha bilinçli olacak ve belki de oyunlardan daha yüksek performans alacaksınız. Tavsiyelerimi göz ardı etmeyin. Birazda içinizde deneme-yanılma yöntemi olursa işiniz kolaylaşır. Zaten artık iyice bilinçlendiğinizi düşünüyorum.

  Not: Teknik detaylarla ille de anlayacağım diye kafanızı yormayın. Sonuçta bunlar bir ekran kartı üzerine geliştirilmiş mühendis yapımı teknolojiler. Size hangisinin fayda sağlayacağını, çok detaylı olmayan teknik görevleri ve kalite ile performansın,  zararları ve yararlarını karşılaştırın.

Tasarlayan ve Yazan: Emrah Kerim (ekerim@turk.net)

 

GERİ

 ANASAYFA
Ana Sayfa

YUKARI

YazıcıyaYolla
Yazıcıya Yolla